dinsdag 8 januari 2008

Een minuut eerlijkheid - Bjorn Sortland

Opnieuw een jeugdboek op mijn blog, want dit boek is zo de moeite waard! Het gaat over Frida, een middelbare scholiere uit Noorwegen, die een reis naar Florence maakt en daar Jakob ontmoet, een jongen op wie ze meteen verliefd wordt. Dat wil ze echter niet laten merken, omdat ze niet zeker weet of Jakob niet al een vriendin heeft. Jakob maakt een scriptie over 33 kruisigingschilderijen en Frida besluit met hem mee te reizen. Een minuut eerlijkheid is behalve een liefdesgeschiedenis eigenlijk ook een kleine kunstgeschiedenis. Het boek is overigens prachtig geïllustreerd met alle 33 schilderijen, zodat je als lezer ook daarin de reis kan volgen. Dat Frida aan een oogziekte lijdt, waarbij de kans groot is dat ze voor altijd blind zal worden, geeft aan Een minuut eerlijkheid een bepaalde lading, waardoor het verhaal alleen maar krachtiger wordt.

12 opmerkingen:

annie b. zei

De kunstreis langs de kruisigingsschilderijen, met de nodige uitleg van Jakob erbij en met afbeeldingen, vind ik een interessant gegeven in dit boek.
De dialogen konden mij niet bekoren en nog veel minder de dagdromerijen van Frida.
Ik neem deze titel niet op in mijn lijstje 'aanraders'.

Anoniem zei

Ik persoonlijk vind het een fantastisch boek. Je word op een bepaalde manier gedwongen je te interesseren voor kunst. Een aanrader! Allemaal lezen.

Anoniem zei

echt interessant! behalve de enorme berg informatie die mij interesseerd is alles aan elkaar geschreven met een eerlijke, heldere tienertaal, die mij persoonlijk erg aanspreekt!

Leen ! zei

Ik heb het boek gekrege met kerstmis, en voor de vakantie uit was, was het boek ook uit. zo mooi!! boeiende schilderij verweeft in het verhaal van een tiener met oogproblemen. een echte aanrader !

Anoniem zei

Ik heb dit boek gelezen toen ik op vakantie was, in een week had ik het uit. Prachtige plaatjes en bijzonder mooi geschreven. Ook heel leuk vond ik die weetjes die in het boek te vinden zijn over het schilderij! zeker een aanrader dus! ;)

Anoniem zei

Ik vind het echt een geweldig boek. Het is zo mooi geschreven!!!

Anoniem zei

Het was een fantastisch boek!
EIgelijk vergelijkbaar met de wereld van Sophie, maar dan met onderwerp kunst.
echt een aanrader!
het is geschreven met een soort pure tiener-eerlikheid.
de dagdromen van Frida, de dialogen tussen haar en haar liefde jakob... het sluit alemaal mooi op elkaar aan.
De conclusie is dus wel duidelijk : een top-boek!

ik zei

jammer dat niet duidelijk wordt hoe het afloopt met frida's ogen. verder wel superleuk en mooi!

Anoniem zei

Een prachtig boek. Ik raad het zeker aan aan iedereen die toch een beetje in kunst geinteresseerd is.
Het is mooi en duidelijk geschreven, een boek over de geschiedenis van de kunst op tienerformaat. Prachtig gewoon!!

hellOwyOusii zei

Kan iemand mij zegge wat het centraal thema is van dit boek? Is het de Kunstgeschiedenis of Liefde of ... Dankuu x Grtjes

Anoniem zei

echt heel mooi boek een aanrader !

Yana zei

Ik heb zelf het boek gelezen. Ik leende het uit de bib. Ik vond het zo prachtig dat ik het in de winkel ben gaan kopen, zodat ik het nog eens kon lezen. Ik vind het een prachtig boek!