Een uitgeverij is een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met de productie van boeken. De uitgeverij neemt de plek in tussen auteur en boekhandel. De auteur zorgt voor een manuscript dat door de uitgever wordt beoordeeld. Indien de uitgever het manuscript positief beoordeelt, wordt het door de uitgeverij in boekvorm vervaardigd. Vervolgens begint de distributie van het boek naar de verschillende verkooppunten. Vele uitgeverijen zijn gespecialiseerd in het uitgeven van een bepaalde categorie boeken of een bepaald genre.
Bulaaq
Zo bevindt zich in Amsterdam een kleine uitgeverij met de naam Bulaaq, die gespecialiseerd is in het uitgeven van boeken over de islam, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De uitgeverij is opgericht in 1992. De naam Bulaaq refereert aan een volkswijk in de Egyptische hoofdstad Caïro. Deze wijk met de naam ‘Bulaaq’ was vroeger bekend vanwege de bedrijvigheid van vele uitgeverijen die zich daar hadden gevestigd. Uitgeverij Bulaaq brengt boeken op de markt die vanuit een andere culturele, maatschappelijke, religieuze of politieke invalshoek zijn geschreven. Omdat de Nederlandse samenleving multicultureel is, zijn de boeken zeer actueel. Het zijn dan ook de prachtige boeken van deze uitgeverij die in dit artikel zullen worden besproken in het kader van ‘goede boeken’.
Cultuur- en geschiedenisboeken
Laten we eerst kijken naar het aanbod van geschiedenisboeken die Bulaaq op de markt heeft gebracht. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Iran is het boek ‘Iran, een cultuurgeschiedenis’ zeer de moeite waard om te lezen. Voor mensen die meer over Syrië willen weten is ‘Syrië, een geschiedenis in ontmoetingen en plaatsen’ een echte aanrader. Voorts zijn er geschiedenisboeken over Afghanistan, Andalusië en Egypte voorradig. Een geschiedenisboek dat vooral verrassend kan zijn is ‘Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen’ van Tamim Ansary. Immers, wij zijn opgegroeid met onze versie van de geschiedenis van de wereld, geschreven vanuit een westerse beleving. Elk (historisch) verhaal heeft echter twee kanten! Dankzij het boek van Ansary is het mogelijk de andere kant van de geschiedenis van de wereld te leren kennen. Een ware eye-opener!
Klassieke literatuur
Indien we op zoek zijn naar klassieke juweeltjes kunnen we zeker bij Bulaaq terecht. Het assortiment bestaat uit oud-Perzische poëzie afkomstig van de legendarische mystieke (Soefi)dichters, klassieke Arabische literatuur en filosofisch werk. Enkele voorbeelden zijn ‘De reis’ van Ibn Battoeta, ‘De ware zin heeft niemand nog verstaan’ van Omar Khayyam, ‘De rozentuin’ van Saadi en ‘De muqaddima’ van Ibn Khaldoen. Zoals we zien zijn dit stuk voor stuk klassieke meesterwerken, allen vertaald in het Nederlands!
Uitgeverij Bulaaq heeft niet alleen maar geschiedenisboeken en klassiek literair werk gepubliceerd. Op de website van de uitgeverij wordt een overzicht gegeven van de boeken die tegenwoordig in voorraad zijn. Een hele lijst met ouder gepubliceerd werk van de uitgeverij is te vinden op Boekwinkeltjes.nl. Toets enkel ‘Bulaaq’ in en er verschijnen diverse goede boeken met interessante titels op het scherm.