Dwalen, kijken en vooral veel planken afspeuren; veel boekenliefhebbers zullen dit beeld wel herkennen uit de diverse boekenwinkels. De zoektocht naar het juiste boek voor jezelf, een vriend of familielid is lastig, want er zijn simpelweg enorm veel boeken. Smaken verschillen bovendien, maar toch rijst er de vraag: wat is nou een goed boek?
Een vraag die lastig te beantwoorden is, want voor lezers zijn diverse aspecten belangrijk. De een wil meegesleept worden in een spannende en bloedstollende thriller waar niets is wat het lijkt. Terwijl een andere boekenwurm juist interessant leesvoer over economie wil hebben en er iets van wil opsteken. Vaak wordt er verwacht dat boeken de lezer compleet meeslepen in het verhaal, en andere werelden toont die gevuld zijn met unieke en excentrieke personages.
Het gebeurt weleens dat de lezer zelf in de schoenen van zo’n personage belandt. Als een auteur verhalend beschrijft wat een personage proeft, ziet, ruikt en ervaart, is het soms makkelijk om je in te leven in de beschreven wereld. De doelen, normen en waarden en angsten van een personage lijken op dat moment op één lijn te liggen met jouw eigen gedrag. Meeleven is dan ook een essentieel gedeelte voor lezers en vaak een onderdeel van een goed boek. De hoofdpersoon moet een vorm van sympathie kunnen opwekken, een held zijn en tegelijkertijd ook de indruk wekken dat hij of zij ook maar een mens is.
Maar wat nu precies een goed boek is, is aan de lezer zelf. Smaken verschillen natuurlijk en het draait om de kwestie wat iemand aangrijpt. Wil jij als lezer een avontuurlijke reis door ruimtestation in de verre toekomst maken of heb je liever te maken met een horrorverhaal, waarin de hoofdpersoon niet te vertrouwen is? Beide verhalen kunnen voor een lezer spannend klinken of juist saai en duf.
Wat iemand een goed boek vindt verschilt dus al, maar de lezers zelf verschillen natuurlijk ook. Er zijn genoeg boekenwurmen die zonder enige moeite een dikke pil van minstens achthonderd pagina’s oppakken en binnen de kortste keren daar doorheen zijn gebladerd, terwijl een andere lezer misschien wel zes weken over een boek van negentig bladzijdes doet.
Om elke boekenliefhebber te helpen zijn er natuurlijk recensies van de laatste boeken. Bijna elke krant, tijdschrift en weekblad heeft wel een katern, waarin de nieuwste en meest spectaculaire boeken worden uitgelicht en uitgeplozen. Recensenten proberen kort en bondig te vertellen waarom het nieuwste boek van Rutger Bregman een aanrader is of ontrafelen het laatste werk van Griet op de Beeck.
Deze recensies bieden slechts een glimp van een boek en het genre en schrijfstijl daarvan, en zullen dan ook niet bepalen of een boek baanbrekend goed is wat jij moet lezen of makkelijk naast je neer kunt leggen. Want het is de persoonlijke smaak van de recensent die een boek goed of slecht vindt en jou moet, en wil, overtuigen waarom jij een meesterwerk moet lezen.
Niet langer zijn deze boekenrecensies gelimiteerd tot korte tekstjes in de Volkskrant, het NRC Handelsblad of het Dagblad van het Noorden, want er zijn ook boekenstukjes te zien en te horen op televisie, radio en internet. Er zijn zelfs complete podcasts die aandacht besteden aan de nieuwste pareltjes, en televisieprogramma De Wereld Draait Door besteedt maandelijks aandacht aan de laatste meeslepende verhalen. Een waar boekenpanel praat lezers bij over de nieuwste aanwinsten die elke boekenliefhebber moet bezitten.
Daarnaast is het ook makkelijker geworden om de meningen over een goed of slecht boek met anderen te delen. Via sociale media kan iemand zijn of haar toppers aanraden of juist melden welk boek je echt moet vermijden. Het is de nieuwe vorm van de oubollige boekenclub, maar ook deze leven weer op; maandelijks met elkaar afspreken om de laatste ontwikkelingen in de nieuwste Stephen King met elkaar te bespreken is een sociale gelegenheid en natuurlijk hartstikke leuk en spannend.
Een goed boek vinden is daarom lastig voor ieder individu, maar er zijn genoeg hulpmiddelen om je op weg te helpen.